Skip to content

台北無限復活 (2018-April-04)

Day3, 噚晚 google 一下附近有沒有美味的早餐, 因為老婆喜歡食三明治, 所以搜尋主題都係三明治為主.   搵搵下, 發現酒店附近又有一間好味道嘅三明治店, 叫做早餐研究所.  第二朝一早去, 點知….  是日休息!!   好彩, 係附近繞一圈, 發現原來附近又有一間專門做三文治嘅早餐店, 叫做早安日和.  兩個字, 好正….  估唔到食唔到嗰間, 食到呢間, 好味道… 

食飽飽之後再去台灣動物園。今日正好係台灣假期開始,所以動物園勁多人,都要排一陣隊先入到場, 不過由於動物園真係好大,所以就算咁多人, 都一啲都唔覺得擠迫。上次只係睇咗一半動物,今次就剛剛好睇埋剩下的一半。 大滿足!!  亞女們都好高興, 好開心, 不停話好多動物, 好好睇….  加埋入場費實在太平啦,完全係一個平靚正嘅親子活動。

晚上去咗個在地人推介嘅地方食晚飯 – 暪著爹。 係日本料理,呢度有三間暪著爹,一間係居酒屋,一間係壽司,一間係丼飯店,記住,我哋食嘅係丼飯店,唔好去錯。因為我哋都兜咗好耐先搵到, google map又指引錯咗去第二間, 明明可以早十五二十分鐘食到, 就係因為搵路浪費咗時間.   間嘢真係好好食,終於我今次唔駛淨係食吉列滑蛋豬扒飯啦!好味道。又再一次大滿足!

早安日和   店址: 台北市大安區復興南路一段122巷10-5號

臺北市動物園  地址: 台北市文山區新光路二段30號

暪著爹丼飯店  店址: 台北市松山區八德路二段346巷9弄17號

Published in周遊列國

Be First to Comment

Leave a Reply