Skip to content

聯合國決定於2008年停用繁體中文?

當我係網路上睇到呢篇文章時, 真係嚇o左一跳!!  唔係嘛, 點解要取消呀?  有乜理由要取消呀?  唔通大陸而家強勢, 連聯合國都要埋堆?

終於係網路上搵到其中原因.  
因為中華民國是在1971年退出聯合國, 之後, 中共政權所代表的中國接收了安理會的席位, 翻查聯合國的歷史文件, 可以發現, 1971年之前的文件都是繁體字, 1971之後則只有簡體字.  

個人o黎講, 我覺得繁體字比起簡體字, 真係靚好多, 雖然簡體字係書寫方面係比較方便, 但係有o的字o既意思, 係只有繁體字可以表達出o黎!  大家之前都有睇過最緊要正字呢個節目, 裡面介紹o左好多字, 亦有介紹繁體字跟簡體字o既分別.  如果真係停用繁體字, 咁會令好多後生一代, 更加唔能夠認識中國五千年文化.  正體字係有其表達o既意思, 而簡體字就無….  

好似麵字
繁體 = 麵 = 麥 + 面
簡體 = 面 = 臉 / 麵 / 表面

繁體中文有兩個部位可幫助辨別此字為食物類的麵.  簡體字只能夠提供此字的發音, 因此讀者無法在沒有其他內容下辨別字的意思.

如果真係會停用, 統一用晒簡體為主, 咁真係令人失望.  如果大家唔想繁體字失去地位, 大家可以登入以下連結, 一起向聯合國於2008年廢止繁體中文說:「不」

網址:http://www.gopetition.com/region/237/8314.html

圖片取材自 blog.droidtown.co

Published in談天說地

Be First to Comment

Leave a Reply