Skip to content

台南台北遊 – Part 1

早係四五月時, 已經得知香港朋友會嫁去台灣, 但係都無諗過佢會邀請我出席佢o既婚禮, 一切都係意料之外.   當得知要去台灣時, 其實都無乜特別感覺, 因為剛剛先去完韓國, 無諗過一年內又會再出外玩玩.  初時都無乜放係心, 直至老婆問我幾時BOOK 機位, 酒店, 我拖拉到七月先去搞, 經過詳細分析, 終於係Princeline度訂咗機位, 又book埋酒店.  直到九月頭, 突然見到CX有promotion, 可以台南入, 台北走, 機票仲平過我之前訂… 呢個世界原來係無Early Bird o架!!

由於整個九月份都忙到爆, 根本無時間去plan呢次旅程, 所以直到出發前就決定hea住邊走邊行邊睇邊食……  

27-Sept
早上出發, 到達桃園已經係十一點半, 跟手坐車去高鐵站, 再向台南進發.  原來高鐵真係好鬼快, 坐火車, 起碼四個鐘, 高鐵只需個半鐘左右就到…  因為早咗到台南, 諗住買電話卡, 點知行o左好耐都搵唔到, 好彩最後有好心人教路, 終於比我o地搵到啦!! 下次記得係機場搞掂先好出市區, 搞掂之後就即刻 call 台南朋友嚟接我o地.  當晚台南朋友帶咗我o地去鵪鶉晚餐食, 真係好好味.  而同桌仲有佢o既台灣朋友, 大家有傾有講, 笑足全晚, 佢哋都真係好nice 好nice. 

28-Sept
台南朋友特登請咗一日假, 帶我哋四圍去, 食食食, 無錯, 真係食食食…..   鵪鶉鹹派, 街邊米糕, 玉米, 深藍千層蛋糕, 仲有去o左一間日式老房子high tea!!!  感覺時間真係過得好快….. 好快….  又係時候講拜拜, 話咁快又要離開台南, 向台北進發!! 到達台北, 當然要去逛一逛夜市啦, 最近酒店首選係士林夜市, 但係原來士林夜市已經搬了, 變得很不一樣, 很現代化, 沒有了夜市的風味, 反而對出的横街小巷, 感覺更似夜市..

Published in周遊列國

Be First to Comment

Leave a Reply